-
Maskar är min passion
Jorden och maskarna är de viktigaste om man ska börja odla. Min passion för maskar började tidigt för att jag gillade att fiska. Ska man fiska behöver man mask och ska man ha mask behöver man en kompost.
En släktning till mig visade mig hur det kröp och kryllade av liv i komposten fast det var mitt i vintern. Vi körde in en pinne i den och vi kände att den var alldeles varm trots att det låg snö runt omkring. Det var jättespännande. Han berättade vad han lade ner i komposten för att maskarna skulle trivas.
Det är en egen värld inne komposten som är hur spännande som helst.
Snart ses vi hemma hos mig i Sätra!
Inger Svedvall -
Hej, det är jag som är Inger Svedvall
Jag kommer att vara din personliga tränare i odling under den här säsongen. När jag var barn var det min morfar som väckte odlingsintresset hos mig. Vi odlade potatis, vitkål och lök. Under tiden berättade han om svedjeråg, höbärgning, torkning, syltning och förvaring i stuka. Genom livet har jag arbetat med odling på olika sätt bland annat som trädsgårdslärare, planteringsansvarig och jordexpert. Jag har också haft eget företag där jag odlat grönsaker på friland, haft champinjonodling och anlagt trädgårdar åt andra. Nu odlar jag tomater, gurka och en massa annat hemma i mitt stora växthus.
Nu ser jag fram emot att föra odlingstraditionen vidare till nästa generation. Till dig. Tillsammans kommer vi skapa en alldeles egen odlingsyta i min trädgård i Sätra i Sandviken. Det ska bli så roligt att få dela med mig av mina erfarenheter om odling. Jag har redan börjat klura på rubrikerna på varje träff. Vad tror du om de här? Jorden och maskarna. Så och sätta. Vattna och gödsla. Gissa bajset. Näringen. Skörda, äta eller vänta. Ogräs eller go-gräs. Roligt och nyttigt med såpa; bubblor och halkbana. Plocka tomater och koka soppa på en spik. Som vi sått får vi skörda; chips och rabarberlemonad.
Vi ses snart!
Inger Svedvall, Odlings-PTKommentarer
2 svar till ”Hej, det är jag som är Inger Svedvall”
-
Heja Inger och Kia!
Så kul att vårt projekt Odlings-PT har fått en fortsättning genom att ni engagerar nästa generations odlare. 🙂
-
-
Nu startar Projekt Unga som odlar!
Du som är ung är inbjuden att få hänga med Odlings-PT Inger Svedvall i hennes trädgård i Sätra/Sandviken under en odlingssäsong. Hon kommer att ta emot en grupp med 6 barn i åldern 6-12 år på tisdagar ojämna veckor med start 22 april. Och en grupp med 6 ungdomar i åldern 13-19 år på tisdagar jämna veckor med start 29 april.
Varje gång vi ses kommer vi att praktiskt följa resan ett frö gör, från jord till bord, och du kommer att få stoppa händerna i jorden du med och odla. Du kommer att få vara med i alla delmoment, allt från uppbyggandet av odlingarna till att sätta frön, gödsla, vattna för att så småningom kunna skörda, äta, ta fröer och förbereda odlingarna för vintern och nästa odlingsår.
Under tiden vi odlar pratar vi om miljö, kretslopp, pollinering och kompostering. Frågor och svar om odling kommer naturligt när alla hjälps åt i arbetet med att gräva, vattna och sätta frön. Du förälder som vill och behöver, är välkommen att delta tillsammans med ditt barn, men det är barnens frågor och delaktighet som är i fokus. Ni kommer också att få ta med er frön och plantor hem så att dessa kan växa vidare hemma i den egna trädgården eller på balkongen.
Vi använder alla våra sinnen i odlandet; känsel, smak, doft, syn och lyssnandet efter pollinerande insekter. Det som odlas kommer ni att få smaka på och ta hem som skatter till familjen. Som avslutning har vi en skördefest tillsammans där vi har bakat och tillagat råvarorna från årets skörd.
Det unika i projektet är att Inger kommer att göra två hembesök hos din familj. Där det första besöket, alldeles i början av projektet, handlar om att hon kommer att guida er i hur ni själva kan bygga upp en egen odlingsyta där ni bor. Oavsett om ni bor i hus med trädgård eller i lägenhet med balkong eller altan. Det andra besöket, i slutet av projektet, handlar om att se hur det har gått och att ni ska få hjälp att se hur ni kan gå vidare med odlingarna under kommande odlingssäsong. Det är frivilligt om ni vill ta emot besök av Inger eller inte.
Den här bloggen kommer vi använda för att sprida det som händer i projektet under resans gång och våra erfarenheter av det. Vi bygger därmed vidare på idén från Projekt Odlings-PT, där målgruppen har varit villaägare, till att erbjuda nästa generation traditionell odlingskunskap.
Läs mer om Projekt Odlings-PT här!
Varmt välkommen!
Kia Enbarr, projektledareTack vare stöd från Region Gävleborg är ditt deltagande kostnadsfritt!
Kommentarer
Lämna ett svar
Lämna ett svar